Patronların Serveti Eridi: Pandeminin Yıldızı Hızlı Teslimat Sektörü Geriliyor
3 mins read

Patronların Serveti Eridi: Pandeminin Yıldızı Hızlı Teslimat Sektörü Geriliyor

Pandemide yıldızlaşan hızlı teslimat sektöründe kan kaybı sürüyor. Karantinalarda kurtarıcı olan hızlı teslimatlar talep kaybı yaşarken, Bloomberg dünyadaki teslimat şirketleri patronlarının servetlerine baktı ve büyük kısmının eridiğini hesapladı.

İngiltere’den Hollanda’ya ABD’den Türkiye’ye pandemide büyük rağbet gören online teslimat şirketlerinin patronları servet kaybı yaşıyor.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde pandemideki talebin yarattığı 6 milyarderin dördü liste dışı kaldı. Amsterdam’dan ‘Just Eat Takeaway’ ve ABD’den ‘Instacart’ ile ‘DoorDash’ ve hatta Türkiye’den Getir’in de kurucusunun yer aldığı teslimat patronları toplamda 15 milyar doların üzerinden para kaybetti.

Yatırımcıların da karantinalar döneminde gıda, market dağıtım ve teslimat şirketlerine para yağdırmasıyla yıldızı parlayan şirketler, normalleşmeyle gözden düştü. Şirketlerin değerleri de düşmeye başladı.

ABD ve Kanada’da market alışverişi için teslimat yapan Instacart, eylülde ilk halka arzında pandemiyi risk faktörleri arasına alırken, temmuzda Just Eat Takeaway’in CEO’su Jitse Groen, talebin bir belirleyicisi olarak salgınlara halen duyarlı olduğunu ve siparişlerin vakalardaki artışlarla yeniden canlanarak tek çeyrek de olsa yükseldiğini belirtti.

Teslimat şirketleri ve kurucularının servetlerindeki erime ne kadar oldu?

Bloomberg’in haberinde, Financial Times tarafından hazırlanan, Getir’in son finansman turunda görülen şirket değerinin neredeyse yüzde 80 oranında düştüğü görülmesiyle, analize göre pandemide 5 milyar dolarlık bir servete ulaşan Getir’in kurucusu Nazım Salur da milyarder statüsünü kaybeden kişilerden oldu.

Son yıllarda pandemi etkisi azalıp talep de yavaşlarken, Getir yine de büyümeye devam etti.

Kısa sürede teslimatla özellikle metropollerde müşterilerine hitap eden şirket, 2021’de 529 milyon dolar zarar bildirirken, 2022’de Almanya’dan Gorillas Technologies’i satın almak için de 1,2 milyar dolar elden çıkardı.

Getir, ABD ve Batı Avrupa’ya da açılırken, bu yılın başlarında Avrupa’daki bazı ülkelerden ise çekildi.

Salur, yaz döneminde şirket için bir toplantıda, Türkiye pazarının tek kârlı birimleri olduğunu açıklamıştı. Sonrasında şirket, dünya çağında yüzde 10’unun üzerinde bir işten çıkarma yaparak yaklaşık 2 bin 500 çalışanı işten çıkaracağını açıklamıştı. Getir, Bloomberg’e konuyla ilgili yorum yapmadı.

Mart 2021’de 39 milyar dolar değer biçilen Instacart, Eylül ortasında bu değerin yaklaşık dörtte birine halka açılarak işlem görmeye başladı. Hisseler, ilk işlem gününde yüzde 12 arttı.

Just Eat Takeaway de patronunu Ekim 2020’de 2 milyar dolar servete ulaştırırken, şirketin hisselerinin düşüşü serveti yüzde 85 eritti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir